Historie

De Zaanse Big Band is in het voorjaar van 1966 opgericht door Peter Schoute en heette toen Pete’s Big Band. In 1972 moest Peter Schoute om gezondheidsredenen met de leiding stoppen en in dat jaar is eerste trompettist Ruud Hackmann voor het orkest gaan staan. In datzelfde jaar kreeg het orkest de naam “Zaanse Big Band” (Z.B.B.)

Geschiedenis in vogelvlucht

In het begin was er geen vaste repetitieruimte en moest het orkest wekelijks ruimte zien te vinden. Als gevolg daarvan hebben wij in allerlei gelegenheden, door de hele Zaanstreek heen, gerepeteerd. In 1967 vonden wij een vaste repetitiegelegenheid in de Jonge Prins te Wormerveer, waar wij met veel plezier 10 jaar lang op vrijdavond gerepeteerd hebben, tot het moment waarop dit gebouw een andere bestemming kreeg. Al gauw vonden wij een nieuw onderkomen. Op 15 augustus 1977 hield de Zaanse Big Band zijn eerste repetitie in Mavo ’t Veer (nu Noorderveer geheten) te Wormerveer, waar we met plezier op maandagavond repeteerden.

Sinds 2004 hebben we enkele jaren in Zaandam bij de Westzijde gespeeld, maar nu zijn we weer neergestreken in Wormerveer.

De Zaanse Big Band is een vereniging met volledige rechtspersoonlijkheid, heeft statuten en een huishoudelijk reglement en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Zaandam.

Musici

Het orkest bestaat uit amateurmusici, die puur voor hun plezier muziek maken en ter dekking van de kosten contributie betalen. Het is een echt Zaans orkest, want 70% van de leden is Zaankanter. In de beginjaren was dat zelfs 100%. Het orkest is een vrij constante groep, de sfeer is gemoedelijk en plezierig. Misschien dat daardoor het overgrote deel van de leden het al meer dan 10 jaar bij ons uithoudt. Bovendien hebben we een prima repetitiebezoek; ook de leden van buiten de Zaanstreek zijn trouwe bezoekers.

Repertoire

De Zaanse Big Band is al jaren lang een begrip in Zaanstad en viert dit jaar (2016) haar 50 jarig bestaan. Elk jaar geeft de band onder andere acte de presence op Royal Jazz in het Zaantheater in Zaanstad. De Zaanse BigBand is een amateur orkest in de klassieke bezetting: 5 trompetten, 4 trombones, 5 saxen en een ritmesectie bestaande uit bas, slagwerk, piano en gitaar. Met zijn warme sound en jazzy timing heeft Pete de Lange jarenlang diverse jazz standards met de band gezongen.

U kunt niet alleen genieten van het samenspel van de Big Band maar ook van verschillende solisten, die het luisteren naar de Zaanse Big Band extra glans geven.

Het repertoire van de Zaanse Big Band bestaat uit jazz van componisten als Lennie Niehaus, Glenn Miller, Sammy Nestico, Neal Hefti en diverse andere bekende Amerikaanse arrangeurs. De nostalgische big band swing wordt aangevuld met minder klassieke stukken uit het rock- en latinjazz repertoire.
We namen en nemen deel aan Royal Jazz, Jazz in Jisp, Zaanse Jazz Clulb, Swing Society Zaanstreek, dubbel LP JazzZaan. Ook organiseren wij zelf jazz avonden. Maar ook koffieconcerten, schoolconcerten, radioprogramma’s, samenwerkingen met andere verenigingen en winkelcentra horen tot het concertprogramma.